Gyros z kurczaka z sosem czosnkowym, ryżem i surówką, muffinki dyniowe, placuszki z cukinii, domowe lody waniliowe. Te wszystkie pyszności przygotowały uczestniczki warsztatów kulinarnych, które odbyły się w dniach 21-22.11.2017 w ramach projektu: AKTYWNI I NIEZALEŻNI.
Warsztaty dla Podopiecznych Fundacji PODAJ DALEJ poprowadziła dietetyczka Agnieszka Kowalska. Uczestniczkami były kobiety z niepełnosprawnością – prawdziwy Babski Team 🙂
Jednak na robieniu smakołyków warsztaty się nie skończyły – nie ma tak dobrze 🙂 Przez dwa dni nasze Podopieczne poprzez zajęcia kulinarne, wieczorną i poranną toaletę ćwiczyły swoją samodzielność i samoobsługę. A oto ich wypowiedzi:
Asia – „Ogromną satysfakcję dało mi samodzielne tarcie marchewki i cukinii na tarce oraz trzepanie jajek, duży wysiłek, ale jeszcze większa radość”
Kasia – „Przekonałam się, że obieranie warzyw i tracie czekolady nie jest wcale takie proste… Dużo czasu zajęła mi samodzielna toaleta i ubieranie się , ale udało się!”
Karolina – „Dostosowana kuchnia to świetna sprawa, bez problemu mogłam gotować ryż, a jako jedyna nie bałam się krojenia cebuli; samodzielnie się wykąpałam i ubrałam – jestem dumna z siebie”
Natalia – „Mycie naczyń mam wyćwiczone do perfekcji, a smażenie placuszków z cukinii to pachnąca przyjemność, chociaż z tym przewracaniem ich na druga stronę to nie taka łatwa sprawa”
Dodatkową atrakcją było wspólne wyjście do kina na film pt: „Listy do M. 3” – był śmiech do łez , ale także łzy wzruszenia….
Podczas warsztatów uczestniczkom cały czas towarzyszyli Asystenci oraz Wolontariusze zaangażowani w realizację projektu – ich pomoc była BEZCENNA 🙂 Dziękujemy 🙂
Dziewczyny na pytanie: Czy warsztaty się podobały? Jednogłośnie odpowiedziały:
TAK, WARTO BYŁO – CHCEMY WIĘCEJ! 🙂
Za tydzień z tym zadaniem zmierzą się Panowie 🙂
Kochani trzymajcie kciuki i czekajcie na kolejną relację 🙂
Projekt współfinansowany jest z Europejskich Funduszy Społecznych oraz 1 % podatku.